zoeken

Gemeenten kunnen zelf ook handhaven op gokzuilen

‘Gemeenten kunnen zelf ook handhaven op gokzuilen’, zo luidde de boodschap van de Kansspelautoriteit op woensdag 28 januari 2015 tijdens een item van de NOS op televisie en radio.

In het item werd de werking van deze gokzuilen uitgelegd, samen met de ontwikkeling die deze illegale kansspelautomaten de afgelopen pakweg anderhalf jaar hebben doorgemaakt.

Gemeenten

De Kansspelautoriteit werkte het afgelopen jaar samen met zo’n 25 gemeenten aan het opsporen en handhaven van gokzuilen. Slechts bij twee controles werd niets aangetroffen. Daarbij merkte de autoriteit op dat gemeenten niet altijd weten dat zij eigen bevoegdheden hebben om te handhaven op gokzuilen. Onder meer de Drank en Horecawet en Gemeentewet bieden hiervoor voldoende handvatten.

De Kansspelautoriteit roept daarom alle gemeenten op dit ook zelfstandig te doen. De autoriteit kan vooraf informatie geven over hoe een gokzuil kan worden herkend. Bovendien kan de toezichthouder ondersteuning bieden tijdens een controle. Gemeenten kunnen voor meer informatie contact opnemen met de Kansspelautoriteit.

Gevaren

Gokzuilen zijn niet alleen illegaal, maar ook onwenselijk. De belangrijkste reden zit ‘m in het risico voor de gokker. De betrouwbaarheid van de weddenschappen op een gokzuil, valt niet vast te stellen. Er is geen wettelijk toezicht en er is geen vergunning voor het aanbieden van kansspelen op een gokzuil. Het is bekend dat er niet alleen gegokt kan worden op uitslagen van sportwedstrijden, maar ook op gebeurtenissen ti­jdens een wedstrijd. Een voorbeeld hiervan is te gokken in welke minuut de eerste gele kaart valt. Zeker bij wedstrijden die niet live te volgen zijn, valt de juistheid van de uitslag voor een gokker niet te controleren. Manipuleren is daarmee eenvoudig voor de aanbieder van deze weddenschap.

Daarnaast is er geen toezicht op de deelname van minderjarigen of op onmatige deelname. Dat laatste kan leiden tot kansspelverslaving, met oplopende gokschulden of andere sociale problematiek tot gevolg. Ook is er geen zorg voor een eventueel verslaafde speler, waar bijvoorbeeld medewerkers van een legale speelhal of casino getraind zijn om problematisch gedrag te herkennen en de speler hierin te begeleiden. Tot slot is ook het risico op witwassen van grote sommen geld aanwezig.

Een gokzuil kan bestaan uit een computer, een systeem voor geldinname, een kassabonprinter en een scanner, maar er zijn ook modernere versies in omloop. Gokzuilen staan meestal in horecagelegenheden zoals theehuizen of belwinkels.

Miljoenen

Het is in Nederland verboden om zonder een vergunning kansspelen aan te bieden. De gokzuilmarkt betreft een illegaal circuit waarin naar schatting landelijk vele miljoenen euro’s per jaar omgaan.

Meer informatie

Bent u als gemeente op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met de Kansspelautoriteit via: 070 302 13 00 of stuur een e-mail naar: info@kansspelautoriteit.nl.

 

Bron: www.kansspelautoriteit.nl/nieuws

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmail