zoeken

16-minners die dienst doen in restaurant van horeca-opleiding

Vraag

Binnen onze gemeente bevindt zich een vmbo-school die leerlingen opleidt in de richting Horeca. In die school is een restaurant gevestigd waar het mogelijk ik om als gast te gaan eten, inclusief het nuttigen van een alcoholhoudend drankje. Deze school heeft om de een of andere reden (nog) geen DHW-vergunning. Ik was de wet er even op aan het nalezen of daar iets specifieks over vermeld staat maar kon dat niet vinden dus ik ga ervan uit dat ze gewoon een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet moeten hebben. Het is immers een inrichting: ze oefenen het horecabedrijf uit. Klopt toch?

Nu staat er in de wet bij artikel 24, lid 3 dat het verboden is in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen. Dat wordt dan een probleem op een school waar hoofdzakelijk 16- leerlingen zitten. Is hiervoor een uitzondering te maken?

 

Antwoord

Deze school moet inderdaad voor deze vorm van alcoholverstrekking in het bezit zijn van een drank- en horecavergunning.

Dienst doen in een horecalokaliteit kan, zo stelt artikel 24, lid 3 DHW, pas vanaf een leeftijd van 16 jaar. Onder deze leeftijd is dienst doen in een horecalokaal verboden. Er is geen ontheffing mogelijk.

Dit betekent echter dat deze 16-minners wel in het horecabedrijf mogen werken, maar niet in het horecalokaal. Werken in bijvoorbeeld de keuken is aldus wel toegestaan.

Belangrijke mededeling

Geachte bezoeker,

Vanwege elkaar steeds weer opvolgende en aangepaste coronamaatregelen, opgelegd door de rijksoverheid, en het feit dat Frank Joosten zelf herstellende is van een IC-opname na ernstige coronaklachten is de Academie voor Bijzondere Wetten tot 1 juli 2021 gesloten. 

U kunt zich op dit moment daarom helaas niet meer aanmelden voor een training. Geplande trainingen kunnen helaas ook geen doorgang vinden tot 1 juli a.s.. Onze excuses hiervoor, maar we rekenen op uw begrip. 

Houd alstublieft de website in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen. 

Hartelijke groet, 

Het secretariaat