zoeken

Afgescheiden lokalen

Vraag

Wij hebben een aanvraag voor een restaurant alcohol schenkend en een snackbar. De snackbar is alcoholvrij. Deze 2 lokaliteiten zijn niet gescheiden, je kunt van de ene ruimte naar de andere ruimte lopen.

Mijn vraag is of deze 2 ruimtes fysiek van elkaar gescheiden moeten zijn zo ja is dat dan geregeld in een specifiek wetsartikel ?

 

Antwoord

Wanneer de beide lokalen, dus het restaurant en de snackbar in elkaar overlopen is er feitelijk sprake van 1 groot horecalokaal. Die oppervlakte zou dan op de drank- en horecavergunning moeten komen te staan. Het vervelende is dan dat de snackbar geen producten mag verkopen voor gebruik elders dan ter plaatse zoals blikjes cola o.i.d.. Dit verbod geldt overigens niet voor gerede eetwaren. Verkoop van blikjes cola e.d. wordt gedefinieerd als detailhandel en detailhandel in een horecalokaal of terras is volgens artikel 14, lid 2 DHW verboden. Ontheffing is niet mogelijk.

Dus moet je beide lokalen scheiden op de wijze zoals opgenomen in artikel 1, lid 2 van het Besluit eisen inrichtingen DHW. Daarbij moet rekening worden gehouden met het bepaalde in artikel 15, lid 1 DHW. Dat betekent dat de bereikbaarheid van de snackbar niet zo mag zijn dat je altijd eerst door het restaurantgedeelte (horecalokaal) heen zou moeten. Dat mag alleen als je de snackbar ook kunt bereiken door deze rechtstreeks te betreden.

Categorie: Veelgestelde vragen