zoeken

Alcoholverstrekking in warenhuis

Vraag

Tijdens een controle is geconstateerd dat een warenhuis zwak-alcoholhoudende drank, voor gebruik elders dan ter plaatse, ter verkoop aanbiedt aan particulieren. 
Het filiaal voldoet niet aan het uitzonderingsverbod zoals gesteld in artikel 18 lid 2 DHW. Ze hebben nog geen 3 m² vloeroppervlakte (twee rekjes), waarop een gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren wordt verkocht. Het bedrijf is daarop aangeschreven. Nu wil het bedrijf de winkel aanpassen en op diverse plaatsen rekken neerzetten met een gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren. Kan dit of moet het om een afdeling gaan? En moet bij het bepalen van de vloeroppervlakte de gangpaden worden meegerekend?

Antwoord

Volgens artikel 18, lid 2 onder b DHW moet het gaan om een warenhuis met een levensmiddelenafdeling met een vloeroppervlakte van ten minste 15 m² waarop een gevarieerd assortiment aan verpakte en onverpakte eetwaren wordt verkocht. Hier en daar neerzetten op verschillende plekken in de winkel van rekken met eetwaren is dus niet voldoende. Overigens betreft het oppervlak de ruimte inclusief looppaden e.d..

Categorie: Veelgestelde vragen