De laatste jaren ontstaat er een trend waarbij de oorspronkelijke scheidslijn tussen de traditionele kanalen van supermarkt, horeca, catering of speciaalzaak gedeeltelijk vervagen.
Er ontstaan nieuwe concepten waarbij bijvoorbeeld in de supermarkt ook alcoholhoudende dranken kunnen worden genuttigd, de kapper in zijn of haar zaak een glaasje wijn aanbiedt, in de wijnspeciaalzaak ook wijn kan worden gedronken, in horecabedrijven ook detailhandel of dienstverlening plaatsvindt, in winkels een glaasje alcoholhoudende drank wordt aangeboden, in slijtersbedrijven proeverijen worden georganiseerd of tijdens de literaire avond in de bibliotheek of boekenwinkel een glaasje sterke drank wordt geserveerd.
Deze vormen van branchevervaging worden “blurring” genoemd. Klanten willen tegenwoordig zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten en drinken.
Er zijn ook zeker argumenten te noemen die pleiten voor vormen van branchevervaging.
Door bijvoorbeeld het creëren van een horecadeel in een winkel kan worden bewerkstelligd dat klanten langer in de winkel (ver)blijven waardoor deze klanten mogelijk meer geld besteden aan aangeboden producten of diensten.
Ook genereert het nieuwe klanten, de winkel wordt namelijk een ontmoetingsplek. Het toestaan van mengvormen (van horeca en detailhandel/dienstverlening) maakt stadskernen, waar een terugloop van winkelbezoekers merkbaar is, weer aantrekkelijker voor winkelend publiek.
Het gaat hier feitelijk om economische motieven.
Voor zover deze mengvormen worden gerealiseerd zonder alcoholverstrekking, dan raakt dat niet de uitgangspunten van de Drank- en Horecawet. Wordt er alcoholhoudende drank verstrekt, dan gelden de strenge regels zoals opgenomen in de Drank- en Horecawet. Deze wet kent echter volksgezondheidsmotieven.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar geëxperimenteerd met vormen van branchevervaging waarbij door geselecteerde ondernemers alcoholhoudende dranken werden verstrekt. Daarmee is de geest uit de fles geraakt en willen vele ondernemers in Nederland naast hun corebusiness nu ook alcoholhoudende dranken verstrekken. Deze ondernemers krijgen dan echter te maken met de gemeentelijke toezichthouders Drank- en Horecawet omdat de regels vanuit die wet massaal worden overtreden. Er is veel onbegrip, niet allen onder ondernemers maar soms ook onder bestuurders.
In deze brochure wordt uitgelegd hoe mengvormen met alcoholverstrekking zich verhouden tot de Drank- en Horecawet.
Auteur: Frank Joosten
Wilt u de pdf-versie ontvangen? Neemt u dan contact met ons op.
Wilt u de papieren versie van de brochure beschikbaar stellen aan ondernemers in uw gemeente? Neemt u dan contact met ons op voor aantallen, vorm en prijzen.