zoeken

“Blurring” en de (on)mogelijkheden van alcoholverstrekking

De laatste jaren ontstaat er een trend waarbij de oorspronkelijke scheidslijn tussen de traditionele kanalen van supermarkt, horeca, catering of speciaalzaak gedeeltelijk vervagen.

Er ontstaan nieuwe concepten waarbij bijvoorbeeld in de supermarkt ook alcoholhoudende dranken kunnen worden genuttigd, de kapper in zijn of haar zaak een glaasje wijn aanbiedt, in de wijnspeciaalzaak ook wijn kan worden gedronken, in horecabedrijven ook detailhandel of dienstverlening plaatsvindt, in winkels een glaasje alcoholhoudende drank wordt aangeboden, in slijtersbedrijven proeverijen worden georganiseerd of tijdens de literaire avond in de bibliotheek of boekenwinkel een glaasje sterke drank wordt geserveerd.

Deze vormen van branchevervaging worden “blurring” genoemd. Klanten willen tegenwoordig zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten en drinken.

Er zijn ook zeker argumenten te noemen die pleiten voor vormen van branchevervaging.

Door bijvoorbeeld het creëren van een horecadeel in een winkel kan worden bewerkstelligd dat klanten langer in de winkel (ver)blijven waardoor deze klanten mogelijk meer geld besteden aan aangeboden producten of diensten.

Ook genereert het nieuwe klanten, de winkel wordt namelijk een ontmoetingsplek. Het toestaan van mengvormen (van horeca en detailhandel/dienstverlening) maakt stadskernen, waar een terugloop van winkelbezoekers merkbaar is, weer aantrekkelijker voor winkelend publiek.

Het gaat hier feitelijk om economische motieven.

Voor zover deze mengvormen worden gerealiseerd zonder alcoholverstrekking, dan raakt dat niet de uitgangspunten van de Drank- en Horecawet. Wordt er alcoholhoudende drank verstrekt, dan gelden de strenge regels zoals opgenomen in de Drank- en Horecawet. Deze wet kent echter volksgezondheidsmotieven.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar geëxperimenteerd met vormen van branchevervaging waarbij door geselecteerde ondernemers alcoholhoudende dranken werden verstrekt. Daarmee is de geest uit de fles geraakt en willen vele ondernemers in Nederland naast hun corebusiness nu ook alcoholhoudende dranken verstrekken. Deze ondernemers krijgen dan echter te maken met de gemeentelijke toezichthouders Drank- en Horecawet omdat de regels vanuit die wet massaal worden overtreden. Er is veel onbegrip, niet allen onder ondernemers maar soms ook onder bestuurders.

In deze brochure wordt uitgelegd hoe mengvormen met alcoholverstrekking zich verhouden tot de Drank- en Horecawet.

Auteur: Frank Joosten

 

Wilt u de pdf-versie ontvangen?  Neemt u dan contact met ons op.

Wilt u de papieren versie van de brochure beschikbaar stellen aan ondernemers in uw gemeente? Neemt u dan contact met ons op voor aantallen, vorm en prijzen.

 

 

 

 

 

Meer boeken en wettenbundels

Handboek Alcoholwet – voor toezichthoudersHandboek Alcoholwet – tekst en uitleg – editie 2021“Blurring” en de (on)mogelijkheden van alcoholverstrekkingHandboek Drank- en Horecawet – keuzedeel Drank- en Horecawet voor ROC’sEvenementen in de praktijk 2011Handboek Evenementen – in theorie en praktijkHandboek Horecarecht – In theorie en praktijkHandboek Drank- en Horecawet – Tekst en uitlegHandboek Drank- en Horecawet – voor toezichthoudersHandboek Drank- en Horecawet – processtappenWettenbundel Drank- en HorecawetHandboek (Inleiding en begrippen Bijzondere wetgeving)Handboek Drank- en HorecawetHandboek Overig horecarechtHandboek Wet BibobHandboek APV & Bijzondere wetgeving IHandboek APV & Bijzondere wetgeving IIHandboek EvenementenHandboek Wet Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbrancheHandboek Bijzondere Wetgeving – Vraag & antwoordHandboek Drank- en Horecawet – editie 2015Handboek Drank- en Horecawet – tekst en uitlegWettenbundel Bijzondere WettenWettenbundel HorecaEvenementen in de praktijk 2011Handboek APV en bijzondere wettenHandhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet 2013Handboekje wijzigingsvoorstellen Drank- en Horecawet 2009De kleine gidsGebruiksbesluitHandboek BIBOBHorecawetgeving in de praktijk 2011 – Deel 1Horecawetgeving in de praktijk 2011 – Deel 2Handboekje over nieuwe Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbrancheHorecawetgeving in de praktijk 2009Horecawetgeving in de praktijk 2007
Handboek Alcoholwet – voor toezichthouders
Bekijk
Handboek Alcoholwet – tekst en uitleg – editie 2021
Bekijk
“Blurring” en de (on)mogelijkheden van alcoholverstrekking
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – keuzedeel Drank- en Horecawet voor ROC’s
Bekijk
Evenementen in de praktijk 2011
Bekijk
Handboek Evenementen – in theorie en praktijk
Bekijk
Handboek Horecarecht – In theorie en praktijk
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – Tekst en uitleg
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – voor toezichthouders
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – processtappen
Bekijk
Wettenbundel Drank- en Horecawet
Bekijk
Handboek (Inleiding en begrippen Bijzondere wetgeving)
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet
Bekijk
Handboek Overig horecarecht
Bekijk
Handboek Wet Bibob
Bekijk
Handboek APV & Bijzondere wetgeving I
Bekijk
Handboek APV & Bijzondere wetgeving II
Bekijk
Handboek Evenementen
Bekijk
Handboek Wet Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche
Bekijk
Handboek Bijzondere Wetgeving – Vraag & antwoord
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – editie 2015
Bekijk
Handboek Drank- en Horecawet – tekst en uitleg
Bekijk
Wettenbundel Bijzondere Wetten
Bekijk
Wettenbundel Horeca
Bekijk
Evenementen in de praktijk 2011
Bekijk
Handboek APV en bijzondere wetten
Bekijk
Handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet 2013
Bekijk
Handboekje wijzigingsvoorstellen Drank- en Horecawet 2009
Bekijk
De kleine gids
Bekijk
Gebruiksbesluit
Bekijk
Handboek BIBOB
Bekijk
Horecawetgeving in de praktijk 2011 – Deel 1
Bekijk
Horecawetgeving in de praktijk 2011 – Deel 2
Bekijk
Handboekje over nieuwe Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche
Bekijk
Horecawetgeving in de praktijk 2009
Bekijk
Horecawetgeving in de praktijk 2007
Bekijk