In dit boek werd een nadere toelichting gegeven op het gemeentelijke horeca-exploitatiestelsel. Daarbij werd het nut en de noodzaak beschreven van de exploitatievergunning (ook voor coffeeshops), de verschillende verschijningsvormen, het proces van het in behandeling nemen van de aanvraag tot besluitvorming, geldigheidstermijnen, maximumstelsels, de intrekkings-, verval-, schorsings- en weigeringsgronden, ontheffingsmogelijkheden, vergunningsvoorschriften, de inhoud van veiligheidsplannen, de inzet van portiers, verschillende vormen van opening- en sluitingstijden, venstertijden en Veilig-Uitgaan-convenanten.
Voorts werd de regelgeving rondom terrassen, pop-up-stores en alcoholverbodsgebieden beschreven en werd aandacht besteed aan het voor geluidsoverlast geldende wettelijk kader vanuit het Activiteitenbesluit. In het verlengde daarvan werd een toelichting gegeven op de regelgeving ten aanzien van door het gemeentebestuur aangewezen collectieve en incidentele festiviteiten.
Deze onderwerpen zijn inmiddels weer geactualiseerd en vervolgens opgenomen in het nieuwe “Handboek Horecarecht – in theorie en praktijk“.