zoeken

Alcoholverbod tankstations blijft gehandhaafd

Deze zomer stond het alcoholverbod bij tankstations weer ter discussie. In 2011 lokte pomphouder Ewout Klok een proefproces uit, door alcohol te verstrekken vanuit zijn tankstation. In juli werd de zaak behandeld bij de rechtbank.

 

Verbod
Sinds 1 november 2000 is de verkoop van alcoholhoudende drank op plaatsen waar brandstof voor middelen van vervoer aan particulieren wordt verkocht en in winkels die aan een tankstation zijn verbonden verboden. Het verbod is in het leven geroepen om alcoholmisbruik in het verkeer terug te dringen.

 

Oneerlijk
Ewout Klok, tot vorig jaar voorzitter van de belangenvereniging van pomphouders BETA, is het niet eens met het verbod en vindt het oneerlijk dat tankstations anders behandeld worden dan supermarkten en wegrestaurants. Hij wilde daarom het verbod getoetst hebben door de rechter.

 

Geen discriminatie
Er is geen sprake van discriminatie zo heeft de rechter in Assen geoordeeld. De rechter vindt dat een tankstation niet gelijkgesteld kan worden met een supermarkt of wegrestaurant. Met het verkopen van alcohol bij een tankstation wordt de indruk gewekt dat verkeer en alcohol samengaan; dat de wetgever dit idee wil tegengaan acht de rechter legitiem.

 

Handhaving
Deze uitspraak betekent dat er (vooralsnog) niets zal veranderen voor tankstations. Het verkopen van alcohol blijft verboden. De gemeentelijke toezichthouders zullen erop moet toezien dat de pomphouders in hun gemeente zich aan het verbod houden.